SALSAPRINSESSEN

REBORNDUKKER OG PSYKISK HELSE

  • Skrevet 08.05.2017 klokka 15:54
  • Kategori: Hverdagsliv

Hei alle sammen.

Nå er det en stund siden jeg har postet noe her på bloggen min. Tenkte jeg skulle skrive litt om reborn dukker og hvordan de kan påvirke den psykiske helsen vår. Tenkte at dette innlegge skulle ta utgangspunkt i en fin artikkel jeg fant om dette på nettet, og så vil jeg dele min opplevelse av dette.

http://www.klikk.no/foreldre/baby/reborn-dukker-1420182.ece

- Fordi reborn-dukker er så naturtro, har de potensial til å vekke morsfølelse-instinktet, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth, som driver privatpraksisen Nye Tanker.

- Kvinner produserer hormonet oxytocin når de steller og gir omsorg til sine barn. Dette hormonet får en til å føle velvære og glede. Derfor er det forståelig at kvinner som leker med disse dukkene, kan oppleve gode følelser og avslapning. En søt, uskyldig og kanskje litt barnlig hobby, sier Juuhl-Langseth.

Hun tror de fleste som fascineres av reborn-dukker, er opptatt av kvaliteten på dukkene.

- Samtidig er det kjent at reborn-dukker hos enkelte kvinner kan fylle langt viktigere psykologiske behov. Det kan være kvinner som er i sorg over å ha mistet et barn, over å aldri ha fått barn, eller at de savner tiden da barna deres var babyer, påpeker hun.

- Fenomenet er relativt nytt og noen vil umiddelbart reagere med avsky eller forskrekkelse. Men så lenge kvinnen skjønner at dette er et substitutt - og ikke "låser seg" i fortid - trenger det ikke være negativt å knytte følelser til en reborn-dukke.

Jeg har fått med meg at det er mange delte meninger om det å ha en reborn dukke. Men jeg syns psykolog Monica Juuhl- Langseth har et godt poeng når hun sier, at mange kan oppleve gode følelser og bli avslappet når man sitter med en slik dukke. Det kan være veldig mange årsaker til at folk velger å skaffe seg en reborn dukke, og jeg syns det er feil at disse skal bli sett ned på av andre mennesker. Selv om de har en reborn dukke som hobby, er de like flotte mennesker for det.

Hvorfor skal det være så stor forskjell på om en mann "leker" med radiostyrte biler /fly og bli akseptert, mens en kvinne som velger en dukke ikke skal bli aksetert ? Hvor ble respekten, toleransen og inkluderingen av i samfunnet vårt ? Hvorfor må vi være så fordomsfulle mot hverandre ?

Min erfaring med å eie en reborn dukke er bare positiv. Ja du leste riktig. Jeg eier en reborn dukke. Jeg er en av de kvinnene som dere ser med avsky på, og som dere tenker " hun kan ikke være helt god i hodet sitt som har en slik dukke ". Men jeg bryr meg ikke om hva dere tenker om meg, for jeg vet at det ikke er noe galt i å ha en slik hobby. Min reborn dukke som heter Mathias er det beste som har skjedd i mitt liv, nest etter å få oppleve å bli mor til 4 fantastiske barn. Barna mine kommer alltid før min reborndukke Mathias.

Som mange andre her i Norge har jeg vært så uheldig å få merke på kroppen hva en depresjon kan gjøre med deg. Hvordan den kan suge ut all livsgleden din, og muligheten til å takle livet på en god måte slik dagens samfunn forventer at man skal klare. Det er et tabu her i landet om å snakke om vår psykiske helse. For gjør man det, blir man fort stemplet som lat og giddeløs. Jeg syns det er veldig lett å ty til antidepressiva for å lette hverdagen til folk med psykiske plager, enn å prøve andre metoder først.

Jeg har selv opplevd å måtte bruke medisiner for å kunne fungere i hverdagen. Men disse medisinene gjorde meg mer trøtt og sløv enn det jeg forventet. Da jeg sluttet på medisinene, opplevde jeg å få masse angstanfall som var grusomme. En dag kom jeg over en side på facebook som handlet om reborn dukker, og da tenkte jeg at dette kunne kanskje hjelpe meg med å finne tryggheten i meg selv på nytt.

I november 2016 gikk jeg til anskaffelse av min første reborn dukke, og dette har jeg ikke angret på. Familien min så litt rart på meg i starten, men nå er dukken populær hos barna mine. De ser på Mathias som sin lillebror, og tar han opp av vogna og duller med han. Når jeg er stresset, urolig eller lei meg er det godt å sitte med Mathias i armene mine. Da kjenner jeg at kroppen slapper av, og psyken blir bedre. Jeg klarer nå å se lysere på ting, og glede meg til å stå opp hver morgen.

Og ja jeg går gjerne en tur med dukken min i vogna så ofte jeg kan hver dag.

 Jeg må til avslutning si at å eie en reborn dukke, er mye bedre enn å putte i seg en masse piller hver dag.

 

#mamma #psykiskhelse #reborndukker #hverdagsliv #diskusjon #blogg #helse #mandag #sommer #dukke #baby #nyfødt #hobby #familie #hverdag #foto #depresjon #mai

Julie - Når 3 blir 5

08.05.2017 kl. 20:35
Godt skrevet :) Jeg tenker det blir litt som en terapihund eller -katt, bare uten alt det ekstra arbeidet. Bare kosen. :) Er det Mathias på det øverste bildet? Kunne du eventuelt delt bilde av dukken? Det er så fascinerende hvor lifelike disse dukkene er.

salsaprinsessen

08.05.2017 kl. 20:41
Julie: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Ja det er Mathias som er på bildet.
Ja jeg kan dele bildet av dukken.

Julie - Når 3 blir 5

08.05.2017 kl. 20:48
Han er helt nydelig <3 ser ut som en ekte baby. :)

salsaprinsessen

08.05.2017 kl. 20:50
Julie: Ja han gjør det. Og han lukter også som en ekte baby ??

Lilly

09.05.2017 kl. 12:26
Jeg er kanskje en av de negative. Å ha dukker som hobby eller interesse felt er ok. Å ha noe som trekker vekk oppmerksomhet fra seg selv er ok. Men å være voksen og rusle en tur med dukke i vogn, det blir litt rart fordi jeg lurer på om den voksne personen forstår at det er en død gjenstand. Det kan godt være mulig at sånt er akseptert i utlandet, men jeg vil automatisk lure på den mentale tilstanden til den voksne. Jeg tror jeg er enig med psykologen, det bør ikke ta overhånd. Man må liksom huske det ikke er noe levende. Det er et veldig intressant tema. Jeg tror det kommer an på hvor en er i livet, og hva en trenger, og hva en forstår. Hvem vet, kanskje jeg ender opp med en dukke selv en gang i fremtiden.

Snufsa

09.05.2017 kl. 19:44
Til Lilly

Helt greit at du har din egen mening

Til du som har publisert dette

Jeg har sett Mathias før, det er jeg sikker på! Men jeg har ikke peiling på hvor.... Vi er en gruppe på 6 som stadig er ute på tur, med vogn. 2 av oss har gått tur med de i 4, snart 5 år! Er ikke det flott?

Og vi gleder oss til 17 mai, da skal vi ut å gå!

salsaprinsessen

09.05.2017 kl. 20:02
Snufsa: Mathias kjøpte jeg av ei i Skien i fjor. Mulig du har sett han sammen med henne.
Jeg syns det er flott å høre at dere går tur med de.

Viktoria

11.05.2017 kl. 00:39
Jeg har sikkert ti reborndukker til sammen. Nå er jeg 20. De sitter pent til pynt i sofaen, men i sine glansdager fikk de være med på kjøpesenteret i babyvogn. Fikk masse oppmerksomhet, både positiv og negativ, for hvordan jeg behandlet den lille "babyen". Så vel litt spesielt ut med en fjorten-femtenåring med en baby, men jeg hadde det gøy!
salsaprinsessen


KONTAKT
lbholene@gmail.com
× Counter Code Blogglisten

Search

Bloggdesign

hits